събота , 30 септември 2023

Как да организираме свободното време на децата с аутизъм?

Поради особеностите в своето развитие и поведение децата с аутизъм се нуждаят както от специално организирано жизнено пространство, така и от специална организация на свободното време. Тук ще обърна внимание на някои често срещани ситуации в живота и ежедневието на децата с аутистични разстройста.

На първо място как родителите на деца с аутизъм да осъществяват срещите на своите деца с други деца навън или вкъщи? Ако при разходка навън срещнете друго дете, към което вашето дете проявява интерес е хубаво да поддържате това познанство. Добре е при срещите за игра с други деца да има по-малко хора, тъй като повечето деца с аутизъм се чувстват напрегнати в присъствието на много хора. Това, разбира се не важи за всички деца с аутизъм и е строго индивидуално за всяко дете. Срещите за игра на децата с аутизъм с други деца трябва да бъдат донякъде планирани, да бъдат с ясна структура и очаквания. С цел избягване на неприятности е необходимо да се знае какво ще правят децата и как се допълват като характери. Може да се отделят играчки за които родителите са сигурни, че тяхното дете не желае да споделя с другите деца и така да се осигури на децата достатъчен избор на играчки за които те да не се карат. Въпреки че повечето деца с аутизъм не могат да говорят и по-скоро ще играят едно до друго, отколкото заедно, родителите могат да им помогнат като измислят „кътове за игра” на различни места, така че децата да си намерят занимание, което да им допада. Ако детето ви е поканено в дома на негов приятел, можете да носите с него любимите му вещи или играчки, с които лесно би могло да се успокои при необходимост.

На второ място при далечни разходки навън е необходимо да съблюдавате следните правила: усвоявайте пространството постепенно, гответе се за разходката предварително като обяснявате на детето къде смятате да отидете и какво ви чака там; може да опитате да приучите детето да използва обществен транспорт, като за начало изминете само една спирка; добре е местата за посещения да избирате внимателно; действайте винаги според обстановката в която се намирате, заедно с детето. Трябва да сте подготвени, че то може да се държи по различен от очаквания от вас начин. Може да поиска да се уедини или да си тръгне, защото скупчването на много хора го е уморило. В такъв случай родителите не бива да настояват, а да върнат детето вкъщи, тъй като вероятно за този ден то вече е получило достатъчно количество впечатления. Вкъщи родителите трябва да припомнят видяното и забелязаните интересни детайли. Родителите могат да укрепват новите представи на децата като използват различни възможности: рисуване на картина, организиране на игра и други дейности, свързани с видяното. Практиката на работата с аутистичните деца показва, че е правилно да се организира поетапно усвояване на обкръжаващия свят, тъй като така може да се преодолеят ограничения, обусловени от трудностите за детето.

Някои места и ситуации могат да причинят трудности и страдания на аутистичните деца. Повечето деца с аутизъм не могат да понасят претъпкани с хора и шумни места. Добре е родителите да се стараят да не посещават такива места или винаги да търсят кътче далече от тълпата. Няма основни и ефективни правила за тези ситуации. Някои деца с аутизъм обичат плуването, други не желаят дори да се доближат до вода, някой харесват да пътуват с кола, други изпитват ужас от това. Децата с аутизъм имат уникални предпочитания и неща, които харесват и не харесват и родителите най-правилно могат да преценят това.

Възможно е някои ситуации да предизвикат нервни сривове у децата с аутизъм. Ще разберете когато детето ви е пред такъв нервен срив – то може да започне да пляска с ръце, да започне да извършва своите стереотипни движения, да стане по-активно или неспокойно. Ще отгатнете, че детето е в криза, ако внимателно се вслушате в подсказките му – сигналът му може да е незначителен като поклащане на крака или установяване на по-малък зрителен контакт от обикновено. То може да стане мълчаливо или шумно, или да изглежда объркано и апатично. Ако детето няма говорни проблеми и директно ви каже, че иска да се оттегли, незабавно му обърнете внимание, защото то наистина мисли това, което говори и е важно да го слушате в подобни ситуации.

Scroll To Top